Paasfeest en de komst van nieuwe professionals

Voetbalteam van Tesfa (voetbalschool) bij elkaar
Voetbalteam van Tesfa (voetbalschool) bij elkaar

De sfeer die we hadden ervaren tijdens het bijwonen van een wedstrijd van het dames eredivisieteam van Buna was zo goed bevallen, dat we dit vaker opzochten. Na de eerste keer hadden we al direct de trainster van dit team mogen ontmoeten. Waar alle supporters na de wedstijd keurig naar buiten werden geleid en dranghekken soms nodig waren, mochten wij dankzij een contact die we hadden opgedaan via Tesfa, zo doorlopen naar de kleedkamer van het team. Hier stelde de trainster ons meteen de vraag hoe we het hadden ervaren, wat goed ging en wat het team en zij nog beter konden doen. Ook werden we uitgenodigd om een training van het team bij te wonen, waardoor Jaimy en Jurgen de woensdag daarop vertrokken richting trainingslocatie. Het “bijwonen” van een training is hier niet een uurtje aan de zijkant van een lijn bekijken hoe er wordt getraind, maar dit neemt de hele dag in beslag. De gastvrijheid uit dit land bleek maar weer tijdens deze dag, waarbij de jongens mee mochten eten met de speelsters, oefeningen mee mochten doen en zelfs hun danskwaliteiten even mochten showen! De sfeer die in de spelersbus hing is haast niet te omschrijven! Dansen, zingen, roepen, gillen en vooral heel veel lachen, een supergave ervaring!

 

Ook het weekend hierna stond in het teken van de voetbalclub uit Addis Ababa, want toen speelde het damesteam weer. Verder vermaakten we ons tijdens dit weekend met het bijwonen van wedstrijden en kom je altijd wel iemand tegen als je een rondje over het terrein van de EYSA loopt!

 

 

De rest van de tijd hadden we hard nodig voor het werken aan onze scriptie en werken aan onze stagedoelen. De dag begint al vroeg in Ethiopië, waardoor we lange dagen konden maken. Helaas liet het internet het gebruik van literatuur wat moeilijk toe, maar de meegebrachte boeken waren genoeg om het laatste deel van de methode af te maken. Indien dit goed gekeurd zou worden vanuit school, kunnen we zo snel mogelijk beginnen met het verzamelen van data in de vorm van interviews. Maaike en Jaimy zullen interviews af gaan nemen bij zowel sporters als coaches. Hun andere onderzoeksgroep is de coördinator die in dienst is bij de EYSA en verantwoordelijk is voor de combinatie tussen het volgen van onderwijs en beoefenen van sport op topniveau. Het geven van handhaaf- en verbeteradviezen op dit gebied, wat de duale carrière voor topsporters wordt genoemd, is het doel van hun onderzoek. 

'Shiro Wot'
'Shiro Wot'

Tussen het werken aan het onderzoek door hebben Jaimy en Jurgen op dinsdag weer training gegeven aan de teams van de voetbalschool Tesfa. Door de trainingen die zij afgelopen weken hebben gegeven en dit team op zaterdag coachen, ontstaat er een leuke band tussen hen en de sporters. Na een lange dag, ook dit is niet “even een uurtje training geven”, werd afgesloten in het Zola hotel. De volgende dag stond een wedstrijd van het mannenteam van Buna op de planning. Er was ons verteld dat dan het hele stadium vol zit en iedereen danst, zingt en hun team aanmoedigt. Er bleek geen woord gelogen aan deze inlichting. Zaklampen werden gebruikt om sfeer te maken, zoals bij concerten vaak gebeurt. Niemand heeft een eigen plek; iedereen danst en springt van hot naar her onder het luid gezang van de ontelbare supportersliederen van deze club. Dit droeg vast en zeker bij aan de positieve uitslag en zeker aan de geweldige ervaring die dit was.

 

Afgelopen dagen, misschien wel weken, waren wij warm gemaakt voor het komende weekend. Een weekje later dan in Nederland (ze lopen hier met alles iets achter… J) was het hier Pasen. In de orthodoxe gemeenschap, het grootste geloof in dit land, vasten de mensen bijna drie maanden. Tijdens deze vastentijd eten zij geheel veganistisch en dus niks dierlijks; geen vlees, melk of eieren. Tijdens Pasen is deze tijd afgelopen en dat wordt groots gevierd! We werden door verschillende mensen uitgenodigd om dit te komen vieren, waardoor wij op zondag vertrokken naar Azi. Zij is de secretaresse van Wolge Gabreal, een van de directeuren van de EYSA. Het was erg leuk om haar huis te zien, haar dochter en zoontje te ontmoeten en het eten was heerlijk! We hadden voor haar en haar dochter als bedankje wat nagellak gekocht en Jaimy had zijn van thuis meegenomen voetbal aan haar zoontje gegeven.

 

 

Ook de dag erna waren wij uitgenodigd om het traditionele recept “Shiro Wot” te komen proeven. ‘Shiro’ is een sausje van verschillende soorten erwten en bonen, wat gegeten wordt bij de injera, wat de mensen ook eten tijdens de vastentijd. Dit wordt vaak gemaakt met ui, knoflook en tomaat erbij. Met Pasen werd uitgebreid gevierd dat dit gerecht ook met dierlijke producten gemaakt mag worden! Afgelopen dagen hadden we meer dieren dan normaal in onze achtertuin (lees: het terrein van de EYSA), maar die kippen, geiten, schapen en zelfs koeien waren na dit weekend “opeens” allemaal verdwenen. Het is en blijft even wennen, maar de gastvrijheid van iedereen die we deze dagen weer hebben ervaren is erg mooi en warm!

Eten bij de locals
Eten bij de locals

Na deze feestelijke dagen gingen we weer fanatiek verder met ons onderzoek. Daarnaast waren we druk bezig met de voorbereidingen voor de komst van Elma en Ronald. Deze twee professionals zijn van 10 tot 19 April in Addis Ababa om een workshop te geven over hun vakgebied; sportvoeding en videoanalyses. Daarbij zal Jeroen Deen, een fysiotherapeut die werkzaak is in deze stad, ook kennis uitwisselen tijdens deze workshop. Ondanks de vele aankondigingen die we hadden gedaan voor de komst van hen en over de workshops die georganiseerd worden, waarvoor uitnodigingen gestuurd moesten worden naar de trainers en (bonds)coaches, waren we nog niet veel verder gekomen. Dat ‘het nakomen van afspraken’ ook wat lichter wordt opgevat dan wij in Nederland gewend zijn, bleek wel toen Elma en Ronald met een taxi bij de EYSA aankwamen, aangezien de geregelde chauffeur rustig aan het slapen was. Gelukkig worden we heel creatief met oplossingen en passen we ons aan aan de mogelijkheden. Zo hadden we een aantal uur voor hun aankomst bij de academie de bedden uit ons appartement naar het aangewezen appartement voor hen getild, want de grond raden we niet aan als slaapplek J

 

 

Nadat Elma en Ronald zijn gesetteld en het terrein en de omgeving hebben verkend, kunnen we ook mededelen dat de workshop die in samenwerking met de Ethiopian Athletics Federation wordt georganiseerd, gepland is op maandag 16 april! Komende dagen zullen zij bezig zijn met de voorbereidingen hiervoor. De laatste week van Jaimy en Maaike is aangebroken, waarin er nog een aantal interviews afgenomen moeten worden. Hier zijn ze dus druk mee bezig, zodat zij de benodigde data kunnen verzamelen en dit in Nederland kunnen uitwerken en gebruiken voor hun afstudeeronderzoek. De komende dagen staan daarnaast in het teken van afscheid nemen en het maken van de laatste leuke, leerzame en mooie herinneringen met de gemaakte vrienden en contacten. We zullen deze dagen vooral buiten de deur eten, aangezien het afscheid nemen vaak gepaard gaat met heerlijk bereide maaltijden door de locals en hebben wij nog een koffieceremonie bij Sami thuis. Kortom, de komende tijd zijn we druk genoeg met de laatste loodjes van ons onderzoek in Ethiopië en het nemen van afscheid van de geweldige mensen die we hier hebben ontmoet.