Het leven op de EYSA

De volleyballers zijn voorzien van een sportservice Nijmegen shirt!
De volleyballers zijn voorzien van een sportservice Nijmegen shirt!

De deadlines zijn iets later dan gepland, door het ontbreken van een werkende internetverbinding, toch de deur uit! Na het inleveren hiervan anderhalve week geleden, hadden we onszelf voorgenomen wat meer tijd vrij te maken om het terrein van de EYSA op te gaan en met de atleten, coaches en trainers in contact te komen. Ook gaf dit ons meer mogelijkheid om vaker trainingen te kunnen bekijken en te analyseren. Jurgen heeft van dit vrije weekend mooi gebruik gemaakt en is met Degife, een lokale marathonatleet, naar de nationale kampioenschappen van atletiek geweest. Deze vonden plaats in het oude stadion van Addis, een kwartiertje met een taxi. Het nieuwe stadion van de stad wordt gebouwd naast de EYSA, waar de lokale bevolking erg trots op is. Naar zeggen zullen hier 68.000 bezoekers in kunnen. De vorderingen gaan in onze ogen wel op Ethiopisch tempo... We hebben in de eerste week een foto genomen vanaf een afgesproken plek en zullen dat aan het einde weer doen, zodat we kunnen bekijken wat er daadwerkelijk gebeurd is!

 

Helaas bleef de ziekte bij Jaimy aanhouden, waardoor Maaike en hij op maandag een uitstapje maakte naar het Nordic Medical Centre. Een internationaal ziekenhuis, niet zo ver van de EYSA vandaan. Nadat de taxichauffeur ons een toeristisch rondje door de stad liet zien en de twijfel toch steeds meer toenam of hij wel wist waar we heen wilde, kwamen we uiteindelijk toch aan bij een grote poort, waarachter het ziekenhuis lag. Na wat aandringen bij de balie konden we vrijwel direct een afspraak krijgen. Na wat testjes en wachten op de lab resultaten, bleek dat een parasiet de boosdoener was. Een driedaagse antibioticakuur zou dit moeten verhelpen, gevolg door een preventieve kuur van nog tien dagen. Gelukkig wisten we nu wat er aan de hand was en kon het herstel beginnen. Deze week zijn we verder erg druk geweest met het werken aan onze scriptie, waarbij we toch veel achterstand op hebben gedaan door het ziek zijn en de omstandigheden. Verder zullen van 10 tot 19 april Elma en Ronald (REactive) naar Addis komen, om twee bijeenkomsten te geven over onderwerpen als voeding en videoanalyse. Daarbij zijn wij als studenten de brug om ervoor te zorgen dat de Ethiopian Athletics Federation (EAF) en de EYSA samen gaan werken om een bijeenkomst voor looptrainers te realiseren. Een grote uitdaging, zeker met de verschillende werkwijze van Ethiopië en Nederland en bij het nakomen van afspraken, maar we doen ons best!

 

Helaas komen we er in deze week ook achter dat we erg stagneren met het schrijven van onze scriptie. Door de niet optimale gezondheid en het veelal ontbreken van werkende WiFi, loopt de achterstand steeds meer op. Dit heeft ook gevolgen voor het doen van ons onderzoek, wat ons toch wel zorgen baart. Dit is de reden dat Jaimy en Maaike contact zoeken met hun begeleidster van school om de mogelijkheden te bespreken wat betreft het schrijven van de scriptie in deze situatie. Ook wordt er contact gelegd met de organisatie van DESTA. Om onze afstudeerstage hier toch te kunnen volbrengen en onze scriptie te kunnen schrijven zoals wij zouden willen, lijkt het ons beter om vervroegd terug te komen. Wij zullen de bijeenkomsten van Elma en Ronald ondersteunen waar we kunnen, in de overige weken zullen wij onze data gaan verzamelen om dit vervolgens in Nederland te analyseren, verwerken en uitwerken op papier. Hiermee verwachten wij onze scriptie het best te kunnen realiseren. In de tussentijd probeerden wij allemaal zo veel mogelijk vorderingen te kunnen maken, contacten te leggen en gebruik te maken van het internet in geval dit wel werkte.

 

Ons harde inzet van deze week hadden we beloond met een leuk, volgepland, sportief weekend! Vrijdag zagen wij opeens drie jongens lopen in de blauwe shirts van Sportservice Nijmegen. Deze organisatie had kleren gesponsord (wel vijf volle koffers!) die wij mee hadden genomen naar Ethiopië. Erg leuk om de jongens hierin te zien lopen en om te weten dat de kleding dus goed is ontvangen. De vrolijke volleyballer wilde wel op de foto, maar moest snel weer door, want hij had een wedstrijd tegen een ander team uit de stad. Zonder te twijfelen volgden wij dus snel de blauwe shirts naar de hal waar zij zouden spelen. Een spannende wedstijd en de jongen die op de foto was geweest, was bij uitstek de ‘man of the match’. Helaas verloor het team van de EYSA, maar het was erg leuk om te zien!

 

De zaterdag staat in het teken van TESFA, een voetbalschool die kinderen uit Addis opleidt, trainingen biedt en wedstrijden organiseert. Dit laatste gebeurt op de velden van de EYSA, door een tekort in de rest van de stad. Een warm dagje, waarbij we sinds lange tijd zonder vest buiten waren. Het weer is over het algemeen, in tegenstelling tot wat veel zullen denken, vaak bewolkt en zelfs met af en toe een bui. Maar vandaag niet, hè jongens? Met een rode gloed liepen we voldaan terug naar ons appartement. We zouden met Sami de stad in gaan in de hoop een Ethiopisch voetbalshirt te scoren, maar helaas was hij ziek, dus doen we dit een andere keer! Een kijkje in de Edna-Mall die verderop ligt, werd het alternatief voor de rest van deze dag. Hier zitten verschillende winkeltjes, kraampjes met souvenirs (en vooral veel prularia), koffietentjes maar ook een soort speelhal. Na wat potjes basketbal, air hockey en een rondje door de rest van deze speelhal, werd deze dag voldaan afgesloten.

 

Eerder hadden we Mente ontmoet, een meisje dat speelt in een eredivisieteam bij het voetbalteam Buna (wat koffie betekent). Haar team moest zondag spelen, dus zaten wij opgepropt in een klein taxietje richting het oude stadion, waar het zou plaats vinden. Vol verbazing over de gezellige drukte, maar nog veel meer over de supporters. Wat een geweldige sfeer! De liedjes vlogen om de oren en iedereen was als het ware aan het ‘dansen’ op de tribune. Op een hele tactische manier opende Mente de wedstrijd met de 1-0, knap! De rest van de wedstrijd was ook erg leuk en het levende publiek zorgde dat de sfeer er goed in zat! Na een mooie overwinning van 3-1 konden wij Mente nog even zien en nodigde wij haar uit voor een diner. De gezellige dag werd door Jaimy en Jurgen afgesloten in een kroegje waar de traditionele Ethiopische dans werd opgevoerd en de danseressen zelfs langs het publiek kwamen. Jaimy ging deze uitdaging aan en liet zich verbazen door de danstechnieken van deze dame. Weer wat geleerd, of juist nog veel te leren, haha.

 

Verder kregen Jaimy en Maaike te horen dat de vraag voor een vervroegde terugkomst werd goedgekeurd, wat zal betekenen dat zij rond 19 april terug zullen gaan naar Nederland. Jurgen wil graag nog wat langer blijven, maar overweegt ook om twee weken eerder terug te keren in verband met de stagnatie in het schrijven van de scriptie.

 

 

In de tussentijd wordt er keihard gewerkt aan de scriptie en het verzamelen van de benodigde data. De atleten en coaches zullen dus komende weken goed ondervraagd worden door ons! Ook blijven we bezig om de bijeenkomsten van Elma en Ronald zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden, zodat dit een groot succes zal worden. De samenwerking tussen de EAF en de EYSA biedt hele mooie kansen voor beide partijen. Daarnaast bezoeken we zoveel mogelijk trainingen en wedstrijden van de atleten hier, waar mogelijk snuiven we de cultuur en leggen we leerzame contacten!